Калфин: Никой не очаква пълномащабна война в цяла Украйна

Искрата между пропагандата и тежките решения може да пламне лесно
14 фев 2022 08:56, Елка Василева
55
Калфин: Никой не очаква пълномащабна война в цяла Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

От практическа гледна точка никой не очаква пълномащабна война, която ще обхване цялата територия на Украйна, поне на този етап. Това каза пред БНР Ивайло Калфин, директор на Европейската агенция за подобряване на условията на живот и труд, бивш вицепремиер, външен и социален министър, както и бивш евродепутат.

В някои случаи е много тънка разликата и много лесно може да пламне искрата между пропагандата и тежките решения, посочи Калфин.

Още по темата

По думите му конфликтът стига до доста гореща фаза.

„Конфликтът се състои в това, че Русия реагира изключително нервно на разширяването на НАТО до границите ѝ. Русия има проблем, когато става въпрос за разширяването на НАТО до границите ѝ. В едно подобно напрежение, в играта на нерви, а сега Русия се чувства силна и икономически, със значителните приходи от доставки на петрол и на газ. Може би за последните десетилетия руската икономика и руската позиция, геополитически, е може би най-силна досега," каза Калфин.

„Ако се премине една граница, това е знакът, който се дава от страна на НАТО, това може да се случи от действията на самата Русия“, допълни Калфин.

Според него ЕС се е включил много активно чрез НАТО в диалога с Русия.

Калфин е на мнение, че в подобен конфликт една държава трябва да предвиди всички сценарии, „включително най-лошия и най-малко вероятния“.

Цената на петролните продукти вече тръгна по една линия на политическата ескалация, която е трудно предвидима, коментира Ивайло Калфин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не е очаквал и талибаните да завземат Кабул за един ден. По-добре да си подготвен навреме.
33
1
 
2
 
! Отговори
До някой си Боби преди 2 години
Научете се да пишете грамотно и четете повече, но не само на матерния си език. Ще Ви бъде от полза и може би няма да се излагате!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не очаквал пълномащабна война?! Ти да видиш?! То така е било и за Първата, и за Втората, но какво се е получило, всеки знае. Така че по-кротко с войното, пл ужек!
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не очаквах Калфин да е специалист по руските нападения.
30
1
 
5
 
! Отговори
Кауня от Аскию преди 2 години
Никъква война няма да има. Ситуацията отново ни убеждава що е туй фейк нюз. Единствено се помпат цените на суровините и инфлацията. Тя е лекарството за почти фалиралите САЩ. Старата песен на нов глас.
29
6
 
2
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
До ГражданинВие, русоффилллиистиците, тълкувате събитията, както дявола чете евангелието.Ако Путин вкара войските и анексира, да кажем, Добруджа, дали ще ви е много добре? И ако поискаме помощ от НАТО, дали ще ти е ОК Русия да си стовари още войски до границата ни и да ни заплашва с война, ако НАТО не се изтегли???
28
4
 
2
 
! Отговори
do 39 Гражданин преди 2 години
Другарю Гражданин, нещо много ви е къса паметта. Само при 5-6 години Руснаците налуха в Украйна и анексираха територии, като при това предизвикаха военен конфликт, който и в момента тлее, а също така беше свален и цивилен самолет. Трябва да си изключително наивен, че струпване на огромна армия до границата ти е без причина. Русия е огромна територия, защо точно на това място и защо трупат войски?
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калфин, те и за 2рата световна са твърдяли че ще е само едно регионално проблемче, за 1вата световна хуптем. Та недей така. Почне ли огъня, ще подпали всичко. А след ковид изцепката света само това му трябва. Преди бурето с барут е било едно, сега са стотици. Та немой ни обяснява как проблемчето било дребно. Огромно е и е жалко, че сте слепи и не виждате какво ще стане почне ли война.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калфа, имаш още много да учиш докато станеш майстор в политиката.
25
3
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Калфин, не Ви прилича д говорите на ангро и с махленски термини. Русия не реагира нервно и не е агресор. Нейните войски са в границити на руската държава. Русия е в правото си да защитава своите граници от безумия и порвокации, на каквито са способни, изнасящите "демокрация". Конфликтът се състои в това, че американците напълниха Украйна с оръжие и сега потриват ръце с надежда те да предизвикат поровокация.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че не се налага да се съобразявам с комшията ми ЦСКАр, че съм от Левски. Че той нещо бабаит си пада и може да ми запали колата или вратата на апартамента, че не съм подръжник на Янтра (Полски тръмбеш) примерно.
23
0
 
1
 
! Отговори
Альоууу...калфатааа. преди 2 години
Ти откри топлата вода...ЕВАЛАааа..!
22
4
 
5
 
! Отговори
999 преди 2 години
Казано с две думи : Русия иска Данбас и Луганск. И нищо по- малко!!! НАТО Е САМО ОПРАВДАНИЕ.
21
7
 
2
 
! Отговори
do 27 Христо Христов преди 2 години
Както казах - тотално надиграни са руснаците. Сега цял свят трепери, че Русия лошия, който в сряда ще нахлуе в Европа и ако не се случи, то е само защото американците са го предотвратили със заплахите си за отговор. Само шепа русофили вярват в обратното. Па нека руснаците си се обясняват че нямали сестра. И пак ще останат лошите, които заплашват света с нова война.
20
4
 
12
 
! Отговори
няма преди 2 години
Калфа, няма полу война, или полу бременна жена . Започне ли война, става световна.
19
10
 
4
 
! Отговори
Вин преди 2 години
Без съмнение русофилството е тежко психично заболяване, което е практически неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Как, освен като патологичен случай, може да бъде диагностицирана сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение и се намира в някакво неопределено състояние на неофеодализъм, съчетан с елементи на примитивен капитализъм в най-гротескните му форми?
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия се развива класически монархо-фашизъм.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е тоя "никой"? Събраха я тая армия и накрая не щат да воюват. *** само малко - тук таме.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако питате Античните, ние сме татари. Затова трябва да подкрепим свободен и независим Татарстан! А защо не и федерация?
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14 АЕЦ само сменя зависимостта от Русия с такава от Казахстан. А Казахстан ВЕЧЕ е китайски, ако някой не е разбрал. Я Пу как се изнесе от там за 3 дена панически, след като Си скръцна със зъби и премести две танкови армии. Масата на срещата Пу-Микрон беше 6 метра, на срещата Си-Пу - 12 метра. Китайска символика.